

ابزار مدیریت رسانه اجتماعی یا SMMSها، برنامه های کاربردی برای مدیریت و انجام هرچه آسانتر فعالیتهای موجود در رسانههای اجتماعی هستند. این نرمافزارها موجب سهولت اجرای فرایندها، همکاری بهتر میان اعضا و کاراتر نمودن عملکردشان در سازمانهای بزرگ و پیچیده میشوند.
به عنوان یک تعریف کلی میتوان SMMSها را مجموعهای از راهکارهای عمومی و یا اختصاصی مورد استفاده در حوزه رسانههای اجتماعی به منظور سازماندهی، مدیریت محتوا، تبادل اطلاعات، تجزیهوتحلیل دادگان موجود در آن در جهت بهبود عملکرد و جلب مخاطبین بیشتر در فضای شبکههای اجتماعی نامید. از طرفی، شاید بتوان SMMSها را مبتنی بر کارکردشان به دو دسته کلی الف) تحلیلی و ب) تراکنشی تفکیک نمود. در این تفکیک، کاربرد «مدیریتی» اشاره به قابلیتهایی دارد که امکان انجام فعالیتهای تراکنشی، زمانبندی و مدیریت فرایندها و فعالیتها را در فضای رسانههای اجتماعی برای کسبوکار فراهم میآورد. کاربرد «تحلیلی» نیز دربردارنده آن دسته از قابلیتهای ابزارهای اجتماعی است که به تحلیل دادههای موجود در فضای رسانههای اجتماعی میپردازد. گفتنی است، بسیاری از ابزارهای اجتماعی موجود بهمنظور بهرهمندی از مزایای هر دودسته فوق، با ترکیبی از قابلیتهای مدیریتی و تحلیلی تجهیز شده اند. برای مثال، ابزاری نظیر Hootsuite چنین امکاناتی را برای مدیریت و تحلیل رسانه های اجتماعی مورد استفاده کسب و کارها ارائه می دهد. استفاده از این ابزار یا ابزارهای مشابه، میتواند دستاوردهای مختلفی برای کسب وکارها داشته باشد. صرفه جویی در زمان و تسیهل فرایندها، برنامهریزی و زمانبندی انتشار محتواها، بهبود همکاری تیمی و سازمانی، مدیریت یکپارچه تمامی درگاههای رسانههای اجتماع و تضمین ترغیب مخاطبین به کسب و کار اجتماعی از طریق پاسخگویی به موقع، از با ارزش ترین دستاوردهای استفاده از ابزارهای مدیریت رسانه اجتماعی میتواند باشد.
آنچه منجر به توسعه چنین ابزارهایی برای مدیریت و تحلیل رسانه های اجتماعی شده، گسترش نفوذ اینترنت در جهان و ظهور رسانههای اجتماعی و به دنبال آن ایجاد فرصتهای تازه برای کسبوکارها در بستر رسانههای اجتماعی است. این محرکها موجب شده اند تا کسبوکارها بهمنظور افزایش هر چه بیشتر منافع خود، فعالیتهای بیشتر و هدفمندتری در بستر رسانههای اجتماعی داشته باشند.
جذب کاربران و به تبع آن تولید محتوای بیشتر در بستر رسانه های اجتماعی، منابع ارزشمندی است که بر مبنای فعالیت شرکتها و ترغیب مشتریان به حضور و مشارکت در رسانه های اجتماعی به دست می آید. بهره مندی از اطلاعات جمعیت شناختی، رفتارشناختی و تعاملی کاربران در فضای رسانههای اجتماعی و استخراج روندها، تحلیل رفتار مشتریان و به دنبال آن ارائه راهکارهای بازاریابی و تبلیغات میتواند به توسعه هر چه بیشتر کسب و کارها منجر گردد. در این بین، بزرگترین چالش پیش روی کسب و کارها این است که چگونه میتوان از اطلاعات جمعآوریشده در فضای رسانههای اجتماعی بهرهبرداری بیشتری نمود. ابزارهای اجتماعی در این راستا، با تکیه بر قابلیتهای فنی گنجانده شده در خود، مدیران کسبوکار را در راستای جذب و مدیریت ساده تر مخاطبین هدف بیشتر، بهمنظور ارائه محصولات و خدمات یاری میرسانند. یافتن و تگ کردن منشن های مستقیم یا غیرمستقیم، قابلیت بخش بندی و اولویت بندی منشن ها، تحلیل بخش ها به صورت خودکار، توانایی مشاهده تعاملات مشتری و تاریخچه آن، موتور جریان کار، اولویت بندی و مسیریابی، لاگین های چندگانه با سطوح دسترسی مختلف، یکپارچگی با دادگان پروفایل مشتری و سیستم CRM، یکپارچگی با سیستم های میز خدمت و مرکز تماس و امکان انجام تجزیهوتحلیل های مختلف و ارائه گزارشهای متنوع از رایج ترین قابلیتهای ابزارهای مدیریت رسانه های اجتماعی است که میتواند به کسب و کارها در دستیابی به اهداف خود در فضای مجازی کمک نماید.